HALAL certifikat

šišović

                     MESNA INDUSTRIJA RAKITNO d.o.o. dobila HALAL certifikat

Svjesni zahtjeva tržišta i njegovih kupaca odnosno potrošača, odnedavno smo u svoje poslovanje osim sustava upravljanja kvalitetom prema EN ISO 9001:2008, HACCP-a prema zahtjevima Codex Alimentarius-a (Prehrambeni zbornik kojeg je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za poljoprivredu, sustava upravljanja zaštitom okoliša sukladno normi EN ISO 14001:2004., u svoje poslovanje u procesu proizvodnje primijenili i HALAL standard prema  normi BAS 1049:2010.

Osnova našeg temeljnog opredjeljenja je proizvodnja zdravstveno ispravne i sigurne hrane za potrošače koji konzumiraju u različitim prigodama Halal proizvode.

Činjenica je da se pridržavamo zahtjeva navedenog standarda što nam je umnogome omogućilo da postignemo HALAL kvalitetu svježeg i zamrznutog janjećeg, ovčjeg, telećeg, junećeg i goveđeg mesa , (a uskoro i ostalih proizvoda od navedenog mesa), a to smo postigli poštujući visoke standarde u  uzgoju i ishrani sitne i krupne stope na predivnim zelenim površinama na farmama u Rakitnu, Risovcu, Tomislavgradu, Glamoču i Višićima kod Čapljine, izuzimajući iz njihove ishrane  sve što je štetno (haram) kao što je stočno brašno životinjskog porijekla, hormonska hrana, zelena smjesa gdje su korišteni pesticidi, svinjska masnoća kao energetski dodatak  u stočnim hranjivima, te dodaci krvnog brašna  koje neki  farmeri koriste u ishrani stoke.

S obzirom na tehničko tehnološke zahtjeve za HALAL proizvodnju mesa vodimo brigu o transportu životinja i njihovu odmoru, posjedujemo suvremeni klaonički depo, peremo i čistimo životinje , redovito vršimo zdravstveni pregled životinja prije samog klanja o čemu brigu vodi čak sedam doktora veterinarske medicine, te Županijski veterinarski inspektor.  Nadalje vodimo brigu o samom činu klanja, priboru za klanje,  a posjedujemo i  uvjete za HALAL klanje.

Poštujući zahtjeve konzumenata HALAL kvalitete, na zahtjev kupaca istima garantiramo ispravan HALAL proizvod jer u procesu proizvodnje odbacujemo  sve što je HARAM kako bi spriječili oharamljivanje proizvoda, a vodimo brigu i o onome što je sumnjivo (MEŽBUH).

                      Šišović

Poštujući sve navedeno, s ponosom ističemo da smo osim gore spomenutih međunarodnih priznanja i certifikata  dobivenih znatno ranije,  dana 26.09. 2012. godine za vrijeme održavanja SAHAF foruma u Sarajevu, dobili i  certifikat za HALAL  kvalitetu koju je vlasniku MI Rakitno d.o.o. gosp. Anti Pavkoviću - Šišoviću , svečano uručio direktor Agencije za certificiranje HALAL kvalitete u BiH, gosp. Amir Sakić.

       Preduvjeti za dobivanje certifikata  su još bili :

  1. edukacija i obuka zaposlenika,
  2. kvalitetna i zdrava sirovina (krupna i sitna stoka),
  3. higijena i sanitacija osoblja i klaoničkog prostora,
  4. kontrola proizvoda i procesa proizvodnje u HALAL klaonici,
  5. identifikacija opasnosti  i opoziv proizvoda,
  6. kvalitetno i higijensko održavanje strojeva, opreme te dostavnih vozila  s mesom do prodajnih mjesta u BiH.

Kontrola proizvodnje HALAL proizvoda  obavlja se po utvrđenim i provjerenim dokumentiranim postupcima uz prepoznate i strogo kontrolirane  HrCCP točke, pa stoga svaki konzument naših halal proizvoda  može biti siguran da su stvarno HALAL. Dokazi za to su i HALAL certifikat te odgovarajući logo znak za HALAL kvalitetu   naših proizvoda.