Mlijeko s duvanjskih pašnjaka u Meggle proizvodima

šišović

Kakvo mlijeko pijemo? Otkud sirovina? O kakvoj kvaliteti je riječ? Pitanja su koja kupci u Bosni i Hercegovini s pravom postavljaju. Poučen negativnim iskustvom o uvozu svega i svačega prosječan bh. građanin je skeptičan. Pa ipak u moru svakojake ponude upravo kupci po kriteriju kvalitete izdvoje one najbolje. Tako je i s tvrtkom Meggle. Upravo njihovo mlijeko dolazi s domaćih pašnjaka. Dokaz? Farma Tomislavgrad!

Ekstra-klasa mlijeka

Dok radnici užurbano rade vlasnik Damir Pavković ponosno nam pokazuje farmu. Na farmi trenutačno radi 40 ljudi. Preko 95 postotaka proizvedenog mlijeka ide za Meggle. Mlijeko se odvozi svaki drugi dan.

"Suradnja je zaista odlična. Upravo nam to omogućuje da opstanemo na tržištu. To nam daje jednu veliku sigurnost. Naravno tu je i dobra cijena i redovito plaćanje. Bez toga bi bilo vrlo teško", navodi Pavković. Ove godine na farmi će biti proizvedeno 3 milijuna i 300 tisuća litara mlijeka. S obzirom na povećanje kapaciteta očekuje se kako će iduće godine proizvoditi preko 4 milijuna litara mlijeka. A s Meggleom surađuju od samih početaka od 2006. godine. Farma se nalazi u neposrednoj blizini Tomislavgrada. Trenutačno je u njoj 1.100 grla. Prostire se na 150 duluma zemlje. Ponosni vlasnik farme nije propustio pojasniti i o kakvoj kvaliteta mlijeka je riječ. "Ovo je ekstra klasa", poručuje Pavković.

Farma je dobitnik i nekoliko certifikata za kakvoću što joj donosi i konkurentnost na inozemnom tržištu. Jedna je od prvih koja je uvela i kompjutorizirani sustav praćenja zdravstvenog i produktivnog stanja krava.

Nova vrijednost

U tvrtki Meggle navode kako je suradnja s farmom u Tomislavgradu pokazatelj kako bi moglo izgledati cjelokupno bh. gospodarstvo – od sirovine do finalnoga proizvoda sve je to moguće uraditi s domaćim snagama na domaćem terenu kako bi se stvarala nova vrijednost. Direktorica prodaje i marketinga Meggle BiH s sjedištem u Posušju Jadranka Penava navodi kako i suradnja s Farmom Tomislavgrad pokazuje kako Meggle nije sam sebi svrha.

"Društveno odgovorno poslovanje je ono što nam treba i u Bosni i Hercegovini. Od pašnjaka pa do krajnjega proizvoda na polici Meggle nudi domaći proizvod", navodi Penava.

U Meggle-u navode kako kupci diljem BiH, a i mnogo šire to prepoznaju. Meggle je tako prema službenim podacima danas lider na bosanskohercegovačkom tržištu mlijeka. Vlasnik farme Damir Pavković pak ističe kako kupujući Meggle-ove proizvode građani mogu biti sigurni da kupuju kvalitetan proizvod.

"Samo neka se nastavi suradnja kao i do sada bit ćemo zadovoljni svi i kupci i mi i Meggle", kazao je Pavković.